Den britiske tatovør Joanne Baker arbejder ud fra Semper Tattoo i Edinburgh og skaber farverige, akvarel-inspirerede kunstværker.

Joannes arbejde er dynamisk og smukt, og skildrer ofte dyr, insekter og naturlige scenarier med et abstrakt tilsnit.

Vi talte med Joanne om hendes rejse ind i tatoveringens verden, hvor hun finder inspiration, og hvilke råd hun gerne vil give til kommende tatoveringskunstnere!

Hvordan kom du i gang i tatoveringsbranchen?

Jeg startede i tatoveringsbranchen efter at have bestået en bachelorgrad i Fine Art. En god ven af mig (og talentfuld tatovør) Steph Hesketh lod mig følge med hende, mens hun var ved at få en tatovering af Matt Barratt-Jones alias Oddboy. Jeg havde ikke overvejet tatovering som en karrierevej, før jeg så, hvor passioneret både Steph og Matt talte om tatoveringskunst, og hvor kreativt miljøet i tatoveringsstudiet kunne være.

Derefter søgte jeg efter en læreplads hos et studie i Coventry - Grizzly Art Tattoos. Det var et spørgsmål om at være på det rette sted på det rette tidspunkt. Jeg var heldig at blive ansat som lærling hos Steven Timms (Grizzly) og Dan Dygas. Det var en rimelig almindelig læretid, og de er fremragende læremestre. Jeg kan næsten med sikkerhed sige, at jeg ikke ville være i denne karriere, hvis det ikke var for de tatoveringskunstnere, som jeg har nævnt.

Hvordan vil du beskrive din kunstneriske tatoveringsstil?

Jeg vil beskrive den som illustrativ akvarel. Jeg elsker at tatovere ting der har en skitsefornemmelse og tegningsudtryk.

Hvor kommer navnet Milky Tattoodles fra?

Instagram-navnet er en ret fjollet historie og ikke så interessant, som det måske lyder!

Tidligt i min læretid tabte jeg en kæmpe karton mælk på gulvet, mens alle tatoverede; det var noget værre rod! Grizzly kaldte mig "Milky" fra da af. "Tattoodles" var ganske enkelt fordi jeg tegnede mere end jeg tatoverede i begyndelsen, og jeg ville gerne fremvise de design, jeg ønskede at tatovere...mine "tattoodles". På det tidspunkt havde jeg ingen idé om, hvor meget Instagram-navne kan hænge ved!

Hvor længe har du arbejdet hos Semper Tattoo, og hvem arbejder du sammen med der?

Jeg har været hos Semper Tattoo i fem et halvt år. I studiet har vi ejeren af Semper Tattoo og realisme-troldmanden David Corden, samt Keira Rose, Poppy Luna, Dana Patterson, Calum Cochrane, Alex Brown og vores receptionist (og spirende lærling) Erica.

Hvad er din yndlingsting ved Edinburgh?

Hvor skal jeg begynde?! Byen er smuk, den emmer af historie, og man er aldrig for langt fra stranden!

Hvem var den største hjælp eller inspiration, da du startede din tatoveringskarriere?

Dan Dygas, som har lært mig så meget om tatovering, og Grizzly for at give mig muligheden for at blive en del af hans studie.

Min tidlige inspiration kom fra magasiner om tatovering – før Instagram og andre sociale medieplatforme, hvor jeg opdagede nye kunstnere og kunststile. Det er faktisk her, jeg første gang så David Cordens tatoveringer!

Hvilke af de tatoveringskunstnere der arbejder i dag, beundrer du mest?

Det er et rigtig svært spørgsmål – der er alt for mange. For at nævne nogle få: Hannah Flowers, Sam Ford, Lianne Moule, Clare Goldilox, Michelle Maddison, Tom Strom, Jules Boho, Julia Rehme, Filouino og Claire Hamill. Jeg ved, at der er tonsvis flere, der fortjener at blive nævnt, og listen bliver stadig længere. Jeg beundrer virkelig kunstnere, der skaber kunst såvel som tatovering, og at se hvordan både deres udøvelse af kunst og deres tatovering påvirke hinanden.

Hvilke ikke-tatoveringskunstnere inspirerer dig mest?

Jeg ved ikke engang, hvor jeg skal starte med det her – jeg kunne for evigt tale om kunstnere, jeg finder inspirerende!

Jeg elsker Ralph Steadmans illustrationer. Mange af de kunstnere, jeg er inspireret af, vedrører ikke altid akvarelarbejde – for eksempel Berlinde De Bruyckere, Frida Kahlo, Jenny Saville, Kiki Smith, Louise Bourgeois, Mark Ryden, Marco Mazzoni og så videre.

Hvad er dit yndlingstema at tatovere?

Jeg elsker at tatovere alt der involverer dyr, især fugle og havdyr, eller noget, der stammer fra folklore eller mytologi. Det mærkelige og vidunderlige!

Hvad er den mærkeligste tatovering, du nogensinde har lavet?

Formentlig en vaskebjørn i en snorkel – eller romskinken fra It's Always Sunny in Philadelphia.

Starter alle dine tatoveringer som akvareller?

Jeg vil sige, at 99% starter på den måde. Jeg plejer at male designet før tatoveringen. Andre gange maler jeg akvarelmarkeringerne direkte på kundens hud med flydende kulstof, eller tilføjer akvarelfarve til eksisterende tatoveringer.

Hvad gør du med akvarelfarverne, når tatoveringen er færdig?

Jeg giver de originale akvarelfarver til kunden, som de kan beholde – den eneste undtagelse er, hvis det er et flash-stykke eller fra min skitsebog.

Hvilke er dine yndlingsfarver at arbejde med i en tatovering?

Jeg elsker at arbejde med lilla og blågrønne farver. Jeg kan også godt lide at blande magenta med orange.

Hvad er den største tatovering, du nogensinde har lavet? 

Formentlig et sleeve eller rygstykke.

Kan du fortælle os om din arbejdsstation?

Den maskine jeg bruger er FK Irons Flux. Jeg får de fleste af mine forsyninger fra Killer Ink. Som nåle bruger jeg en kombination af Cheyenne og Black Claw-patroner. Mit foretrukne tatoveringsblæk er Fusion. Andre forsyninger til min arbejdsstation som jeg også bruger, er Hive blækhætter, Hustle Butter Deluxe og Hustle Bubbles skumvask, Stencil Forte stencillim og Dermalize beskyttende film.

Er der nogen tatoveringsstile, som du gerne vil eksperimentere mere med?

Jeg ville elske at lave mere abstrakt stilarbejde med fokus på udtryksfulde markeringer og strukturer.

Hvad kan du godt lide at lytte til, mens du arbejder?

Det ændrer sig alt efter mit humør - jeg har en playliste, jeg har lavet til maling og tatovering, der hedder "Chill & Draw", som for det meste er lo-fi, afslappet hiphop, reggae og singer-songwriter materiale. Eller jeg er glad for at arbejde med noget 90'er rock/grunge i baggrunden. Jeg er musikalsk forvirret og nyder variation, mens jeg arbejder!

Hvad er det bedste råd, du kan give videre til håbefulde tatovører?

Tegn altid! Bliv ved med at lære, afprøve nye ting, skabe og være vedholdende. Vær tålmodig med dig selv, nogle gange vil det føles som om fremskridtet går langsomt. Prøv ikke at sammenligne dig selv eller dine fremskridt med andre, alles vej er forskellig. Omgiv dig med mennesker, der får dig til at føle dig inspireret og motiveret.

Tag hvile, når du har brug for det - tatovering kan fylde det hele og kan føles altopslugende, så at sætte nogle sunde grænser vil beskytte dig mod udbrændthed. Tak fordi du kom til min TED Talk.

Vil du besøge nogle tatoveringskonferencer eller gæsteoptrædener i 2023?

Jeg vil være gæst på Cult Coffee & Tattoos med Sam Ford i begyndelsen af marts, UKTTA-konferencen i Birmingham og Big North Tattoo Show i Newcastle i april. Jeg håber at arbejde på Big London Tattoo Show i august.

Hvad kan du godt lide at lave i din fritid?

Jeg kan godt lide at male i min fritid og slappe af i min pyjamas sammen med mine katte. Rock og rul!

Hvad bringer fremtiden for Joanne Baker?

Jeg er ikke helt sikker på det, for at være ærlig – men jeg håber, at fremtiden vil være fuld af masser af møder med flere fantastiske kunder med gode historier og vidunderlige ideer! Jeg håber at lære mere og udvikle min tatovering og kunst (hver dag er en skoledag!). Rimelig ydmyge fremtidsmål.

Vi håber, du har nydt denne lille snak med den vidunderlige Joanne Baker – sørg for at tjekke hendes arbejde ud på Instagram!