Den schweiziske tatovør Giovanni GTA skaber livlige avantgardetatoveringer fra sit eget Studio GTA i byen Lausanne.

Hans unikke kunstneriske evner kombinerer forskellige kunststile og tatoveringsteknikker, ofte med smukke kvindeansigter og rige gyldne detaljer.

Vi havde en rigtig god snak med Giovanni om, hvordan han kom ind i tatoveringsbranchen, hvordan det er at arbejde sammen med sit livs kærlighed og de personlige filosofier bag alt, hvad han gør.

Hvor længe har du tatoveret, og hvordan kom du i gang i branchen?

Jeg har tatoveret i 13 år nu, og jeg føler, at jeg får en ny begyndelse hver eneste dag.

Det allerførste trin skete, da jeg var barn – jeg, min søster og min bror var omgivet af vores forældre og deres venner, der havde tatoveringer. I vores familie er vi alle fascineret af kunstens og kreativitetens kraft til at forandre vores liv og gøre dem så meget bedre.

Så min passion for alle syv kunstarter - plus tatovering - bragte kreativitet ind i mit liv.

Det næste trin kom fra oplevelser i min ungdom – jeg kombinerede forskellige ideer, tegnede hver dag, også i arbejdstiden, og når dagen var ved at være slut, tegnede jeg, indtil jeg faldt i søvn. Langsomt kom tanken om at blive tatovør, så jeg prøvede at finde det rette sted at blive lærling.

Det svære var, at jo mere jeg ofrede mig for at finde det rette sted, jo mere umulig syntes min opgave, og jeg var modløs. Jeg opdagede, at jeg kæmper med tålmodighed, og at troen på en ide kan føles overvældende!

Efter en del udholdenhed og disciplin begyndte min kunst at blive renere, og omsider påskønnede kunstneren Don José min portefølje. Han besluttede at åbne sit hjerte og sit tatoveringsstudie for mig, og han hjalp mig med at få mine første tatoveringsartikler.

Han bad mig invitere min familie og nære venner til at komme og blive tatoveret af mig - nogle var gratis, nogle bidrog til min karriere, og det er jeg evigt taknemmelig for - og selvfølgelig fortsatte Don José med at dele ud af sin erfaring og viden.

For mig er et af de smukkeste aspekter af kunstnerisk aktivitet at prøve at være tilfredse med det, vi allerede har, mens vi forbliver utilfredse med det, vi laver – at være utilfreds er faktisk en kreativ tankegang!

Det tredje skridt var, da jeg indså, at det at have tro på sig selv og sin idé - og at forblive optaget af det, man elsker - gør en kæmpe forskel og giver dig mulighed for at gøre en passion til ens erhverv. Jeg kan ikke huske hvor og hvornår jeg hørte eller læste denne sandhed: "følg det du elsker, og elsk hvad du gør".

Endelig var det fjerde trin at fortsætte med at bestige hvert trin ved at respektere processen, lave fejl, genkende dem og prøve at lære fra dem.

Hvordan vil du beskrive din kunstneriske tatoveringsstil?

Avantgarde, realistisk, farvet, mættet og kontrastrigt – åndbar, med bevægelse og flow. Det er de ord, jeg normalt bruger til at beskrive min kunst, selvom jeg ikke har noget imod, når folk bruger andre ord. Faktisk vil jeg gerne invitere alle, der læser dette, til at e-maile eller sende mig en besked og fortælle mig, hvad du synes, min stil er – lad os snakkes ved!

At "kunst er i konstant udvikling" er et synspunkt, jeg tror på. Af den grund er jeg en af dem, der til stadighed kigger dybt ind i mig selv. Jeg synes, at jeg elsker at blande forskellige stilarter for at opdage nye. Jeg elsker stort set alle detaljer i livet, især når jeg kan tage mig tid til at observere, og over tid er jeg langsomt ved at skabe min egen unikke stil.

Hvorfor "Giovanni GTA"?

En af mine bedstemødre fortalte mig, at jeg har et smukt italiensk navn, og at jeg ikke skulle gemme mig bag et kaldenavn. Jeg kæmpede dog med at forestille mig at bruge mit rigtige navn i tatoveringssamfundet.

Jeg er ikke super selvsikker, og da jeg indså, at jeg plejede at spille meget GTA – især Vice City – kombinerede jeg det med min bedstemors råd og lavede version 2.0 af mit tatoveringsnavn.

At bruge mit rigtige navn betød, at jeg var nødt til at udvikle selvtillid, at vide, hvem jeg er, og tillade mig selv at skabe mit eget niveau i det spil, vi kalder livet!

GTA kan også stå for "Giovanni Tattoo Artist", og det synes jeg er mere mindeværdigt end blot Giovanni.

Hvem inspirerede eller hjalp dig mest i begyndelsen af din karriere?

Jeg startede min karriere i en lille landsby i det schweiziske landskab kaldet Froideville, som ligger tæt på, hvor jeg bor nu. Udover min mentor Don José, inspirerede og støttede mine bedsteforældre mig også og hjalp mig endda med at bygge mit første tatoveringsstudie.

Efter et par måneder sagde min lillesøster til mig; "Gio, min storebror, jeg er så glad for at se dig udføre en aktivitet, som du elsker." Det blev en kæmpe kilde til motivation for mig.

Jeg havde troet, at jeg havde givet mig selv nok, og så skubbede den enkle sætning, som min søster sagde, mig ind i en helt ny verden af selvmotivation og hjalp mig til at føle mig styrket. Der er næsten intet, der kan stoppe en, der ikke har noget at tabe!

Jeg kan med sikkerhed sige, at den eneste, der kan støtte dig, hjælpe dig og få dig til at gøre, hvad du virkelig gerne vil, er DIG. Så, når du investerer dybt i dig selv og dine færdigheder, vil du finde andre måder at forbedre dig på. Livet er fyldt med mentorer, som kan være mennesker i din familie, dine venner eller nogen uden for din omgangskreds.

En af de bedste mentorer, jeg har, er min kone, fordi hun motiverer mig til at blive ved og udvikle mig selv i svære tider. Hun kritiserer overhovedet ikke, taler kun venligt og roligt. Med kærligheden bag dig er du mere villig til at tage de risici, der kræves for at opbygge et smukt liv.

Efter et par år med at arbejde på egen hånd mødte jeg Jay Freestyle, og han blev øjeblikkeligt en af de mest respektable mentorer, som en person kan have. En stor tak til ham for at tage sig tid til at forklare sit håndværk med passion og tålmodighed!

Min karriere begyndte to gange - en gang på egen hånd, og endnu en gang, da jeg mødte Jay.

Hvilke tatovører laver fremragende arbejder lige nu?

Først er der min dejlige kone Mandy, og så en af de bedste mentorer jeg har haft – især for hans evne til at arbejde i forskellige stilarter – Jay Freestyle.

Der er så mange fantastiske kunstnere i denne branche!

For at nævne et par stykker: Anrijs Straume, Benjamin Laukis, Natalie Nox, Dmitriy Samohin, Sandry Riffard, Hannah Flowers, Yomico, Mashkow, Rostra, Sergey Shanko, Pirojenko, Natasha Animal Tattooer, Sandra Daukshta, A.D. Pancho, Rich Harris, Felix Seele, Thomas Carli Jarlier, Valentina Riabova, Torsten Malm, Kätlin Malm, Simone Marchi, Kindamo, Mirko Sata, Ryan Smith, Waler Montero, Sam Barber, Carolina Avalle, Stefano Galati, Marco Pepe, Sampaguita Jay, Lukas Smyku, Acostattoo, Phil Garcia, Ossian Staraj, Inkflow Franky, Dave Paulo, Matrule, Mumia, Lil B, Jak Connolly, Negative Tattoo, Ganga tattoo, Samurico, Kelly Doty, Tofi, Sad Amish, Duda Lozano, Chris Rigoni, Jesse Rix, Julian Siebert, Neon Judas, Moganji, Alex Sorsa, Gara Tattooer, Kozo, Nissaco, Cristian Casas, Zzizziboy, Fredao Olivera, Levgenknysh, Blum.ttt, Dan McWilliams, Stefano Phen, Laura Anunnaki, Filouino, Peste, Edit_paints, PittaKKM.

Hvornår startede du GTA Switzerland?

Super hurtigt – jeg startede den 31. december 2009, og den 1. april 2010 var jeg begyndt at bygge mit eget studie med hjælp fra mine bedsteforældre.

Oprindeligt hed studiet GC Ink Studio, GC står for Giovanni Cozza. Takket være min bedstemor udviklede navnet sig et par år senere.

Hvordan er det at arbejde sammen med din kone?

Dette er mit yndlingsspørgsmål, for Mandy er den vigtigste person i hele mit liv.

At arbejde sammen med min kone er fantastisk, bare af den grund at vi kommer til at være sammen og dele kærligheden hele dagen lang! Vi deler den samme passion, vi har det sjovt, mens vi tatoverer og i pauserne, og vi kan give hinanden en anden mening om, hvordan man sætter en stencil på, bruger et bestemt produkt og andre små detaljer.

Og der er også et tveægget sværd – vi er fokuseret på at forsøge at finde den rette balance, så vi hver især kan udvikle os på egen hånd, mens vi går vores vej sammen. Der er udfordringer i at arbejde sammen med den man elsker. Jeg stiller konstant spørgsmålstegn ved mig selv om, hvordan jeg skal tale og agere for hende, hvordan jeg bedst kan hjælpe hende, og accepterer, at nogle gange er den bedste måde at hjælpe nogen på, at lade dem være frie til at gøre, hvad de vil.

Mandy er selvmotiveret og super givende i vores studie og det hun laver. Hun skubber også til min motivation, når jeg ser, hvilket arbejde hun er i gang med. Hun maler, hun laver stearinlys og personlige æsker, og hun laver også illustrationer og collage. Hun bygger hendes helt egen vej med stor selvsikkerhed og autoritet, og hun er den bedste person, jeg kunne have omkring mig, bare ved at hun er sig selv.

Tak til universet for at sætte hende på min vej – hun er mit alt, og jeg er så glad for at dele alle mine dage med min største kærlighed.

Hvis du kunne få en hvilken som helst kunstner ind som fastboende, hvem skulle det så være?

Den første er naturligvis Mandy GTA... heldigvis er hun her allerede! Og som mere end en beboer – hun er min medsammensvorne.

Ellers er der mange kunstnere, jeg godt kunne tænke mig at invitere med i studiet – enhver af de kunstnere, jeg nævnte før, ville være mere end velkommen til at komme for en gæsteoptræden, når som helst de ønsker det. Bare send mig en besked eller e-mail, så kan vi tage en snak om at skabe en helt utrolig oplevelse!

Foretrækker du at arbejde i farver frem for sort og grå?

Jeg foretrækker faktisk at skabe i farver, fordi dynamikken, kontrasten og mætningen passer til den stil, jeg holder af lige nu.

Jeg putter nogle strejf af sort og grå i min kunst, fordi det var der, jeg startede, og jeg elsker, hvordan rene sorte og grå tatoveringer ser ud!

Hvad er dine yndlingsfarver at arbejde med?

Det eneste mærke, jeg bruger, er World Famous Ink, fordi jeg elsker, hvor levende mine tatoveringer ser ud, når de er helet!

Jeg har ikke rigtig en yndlingsfarvepalet – jeg holder af alle farver og jeg nyder at opdage nye måder at skabe på med farver og blandinger. Jeg holder meget af, at eksperimentere med hver eneste ny tatovering som jeg laver!

Jeg plejede at foretrække at arbejde med turkis og orange, fordi jeg syntes, at de var nemmere at putte i huden. Efter et par års praksis vil jeg sige, at enhver farve kan implanteres godt, når du finder den rette balance mellem blækmærke, nåle, maskine, slag, spænding samt håndens bevægelse og hastighed og en masse andre overvejelser såsom vinkel, hudens kvalitet og tankegangen.

I bund og grund tror jeg, at jeg holder af alle farver, fordi jeg elsker at skabe dualitet og polaritet ved at lege med komplementære farver, nuancer, toner, skygger og kontraster.

Foretrækker du at have frit spil i forhold til en tatovering eller en eller anden form for retning?

Frit spil!

Jeg elsker at udforske forskellige metoder, og når jeg har frit spil uden nogen form for begrænsninger, er jeg i stand til at afprøve, hvad jeg vil.

Det betyder, at jeg er i stand til at give folk et signaturværk, et originalt kunstværk direkte fra en kunstners sind. Et kunstværk uden nogen begrænsninger eller restriktioner, ud over betydning og anmodninger, ud over de menneskelige fakta - er bare en ren kreativ handling.

Nogle ideer er dog gode, og jeg nyder at skabe kunst baseret på et simpelt emne - selv et ord kan være nok, eller nogle nøgleord eller en sætning eller to. Jeg nyder at arbejde så frit som muligt, så jeg kan give det bedste af mig selv og skabe et mesterværk, der er anderledes end noget, du nogensinde har set før.

At lave noget anderledes er meget nemmere for mig, når jeg har frit spil, så jeg foretrækker at skabe på den måde.

Når man laver en aftale med mig, skal man huske, at jo friere jeg er, jo mere får du fra mig! Jeg tilbyder tre forskellige samarbejdsformer med hver deres dagstakst. Udfyld formularen på min hjemmeside, og du vil få et svar på, hvad disse takster er, og hvad de indebærer.

Hvilke elementer kan du lide at placere i dine design?

Ud over kvindeansigter elsker jeg at tilføje dynamiske abstrakte elementer med nogle akvarellignende stænk. Jeg holder meget af avantgardestilarter, da der er så stor en mangfoldighed at udforske, og så mange forskellige elementer at tilføje.

Jeg plejede at lege med solide streger eller bare det at have nogle dele der er fuldt mættede.

Neon er ved at blive en del af min stil, mens jeg forsøger at være mere fokuseret og langsomt udvikle nye teknikker og visuelle ideer. Min nye stil hedder "GTA", fordi jeg er begyndt at skabe en stærk visuel virkning ved hjælp af skraverede felter og retrofuturistiske baggrunde, som i gamle tegneserier, de originale Grand Theft Auto-spil og andre gammeldags spil.

Nu har jeg en mere præcis idé om, hvad jeg ville nyde at skabe i fremtiden, så sørg for at holde øje med min portefølje på Instagram for den stille genfødsel af min kunst!

Hvad er din yndlingstatovering som du har lavet inden for det sidste år?

Min favorit i 2022 er det allerførste værk, jeg har lavet i den nye stil, jeg nævnte: et portræt af en kvinde på en underarm, ved hjælp af skraverede felter. Tatoveringen er i fuld farve, med abstrakte og akvarelle strejf, og vi vil inkludere noget neon og en slags "GTA"-baggrund, samt måske endnu et portræt med disse "GTA"-karakteristika!

Hvordan skaber du guldmetalliske effekter med blæk?

Jeg bruger sorte, grå toner, mørkebrune, lysebrune, olivengrønne, orange, okker, mørkegule, mellemgule, klare gule, lysegule og hvide blæk.

Nogle gange tilføjer jeg noget blåt, lilla eller lyserødt.

Kan du fortælle os om din arbejdsstation?

Jeg bruger mest Cheyenne – jeg prøvede for nylig den nye SOL Nova Unlimited 4.0 og blev vild med den! Jeg vil gerne prøve 5.0 som det næste, fordi jeg har brug for at se, hvordan det slag kan forbedre min kunst. Jeg bruger også Cheyenne-nåle, sædvanligvis i disse konfigurationer, til de fleste af mine tatoveringer: 3 rund liner, 5 rund liner, 7 rund shader og 5 Magnum med 0,30 mm nåle, samt 9, 13 og 17 Magnum Soft Edge med 0,35 mm nåle.

Nogen gange bruger jeg større magnums såsom 23 eller 27 Magnum Soft Edge med en diameter på 0,35 mm, afhængigt af tatoveringen og området jeg arbejder på.

For tatoveringsblæk bruger jeg World Famous Ink.

Jeg nyder at tage mig god tid, jeg har normalt en time før jeg starter min session til at sætte stationen op, og så forberede mig mentalt. Når jeg har sikret mig, at min station er ren, printer jeg min stencil ud og sørger for at spise eller drikke, inden jeg påbegynder sessionen.

Jeg forbereder mig med musikken højt, så jeg kan glemme resten af mit liv og fokusere på det, jeg laver lige nu!

Hvis du kunne samarbejde med en hvilken som helst tatovør, hvem skulle det så være?

Min kone.

Så ville jeg vælge Mashkow.

Hvor finder du inspiration til de portrætter, du tatoverer?

Overalt. Google, Pinterest, i magasiner, TV, YouTube, Instagram, Facebook.

Selv på gaden, når jeg bare går.

Jeg vil gerne lære at tage bedre billeder, så jeg kan have mine egne referencer, som mange kunstnere allerede gør. Selv at tage disse billeder gør dem mere unikke og så meget bedre, fordi man selv kan vælge vinkel, lys, effekter, filtre, baggrunde – og mange andre aspekter, jeg ikke engang kender!

Hvad er det bedste ved at være en tatoveringskunstner?


Som jeg sagde før, er et af de smukkeste aspekter af kunstnerisk aktivitet at forsøge at være tilfredse med det, vi allerede har, og at forblive utilfredse med det, vi laver, fordi det at være utilfreds er en kreativ tankegang!

Der er intet andet, jeg vil tilføje ved at være tatovør – bare det at være kunstner og lave kunstneriske aktiviteter er nok for mig.

Hvor mange tatoveringer har du selv, og hvilken er din favorit?

Jeg er holdt op med at tælle, hvor mange tatoveringer jeg har – der er for mange og ikke nok på samme tid!

Jeg har dog mere end én favorit. Jeg har en Anrijs Straume-tatovering på min underarm, som er fantastisk, og viser Salvador Dali med en tatoveringsmaskine og nogle børster med en slags dobbelteksponering.

Jeg har også et portræt af Benjamin Laukis, der holder en tatoveringsmaskine, i hans stil med røgfyldte øjne. Han lavede også et værk på mit højre ben, som var et "wannado"-design, jeg valgte fra hans samling – et kranium i hans berømte "tekstfetish"-stil.

Og det fede fristilsværk på mit ben fra Jay Freestyle! Han besluttede at skabe en slags sexet kvinde i fuld latex. Jeg ser frem til at fortsætte dette værk og begynde på nogle nye!

Vil du besøge nogle tatoveringskonferencer i 2023?

Ja, og vi ville elske at besøge flere konferencer i de næste par år.

Vi har netop modtaget en invitation til Elite Tattoo Convention i Köln, Tyskland fra den 6.-8. oktober 2023.

I øjeblikket er dette den eneste, vi har accepteret, fordi vi arbejder på nogle planer, som det tager meget tid at gennemføre!

Vi vil ikke engagere os i det, vi ikke er i stand til at håndtere. Vi har lært af fortiden og af vores fejl, og vi foretrækker at bestige hvert enkelt trin ad gangen.

Vi har alle prioriteter, og lige nu har jeg netop åbnet et nyt studie kaldet “EDEN” sammen med min kone i centrum af Lausanne, Schweiz, så vi skal være her for at repræsentere os selv, for at byde kunstnere velkommen og for at give al vores energi til vores nye baby.

Du er velkommen til at komme og sige hej, og vi vil sørge for, at du har nogle gode stunder i Lausanne, hvor du kan opleve gode restauranter, dejlige steder og parker, de smukke søer og de bjerge vi har.

Har du nogle råd til folk, der er på vej til at starte i branchen?

1. Du skal gøre det, du elsker.

2. Du skal have et solidt mål, sætte dit mål højt og tale med nogen, der vil støtte dig på enhver måde - så skal du gå på den vej, indtil du får det, du ønsker.

3. Du skal gå op i det 1000 %.

4. Du skal udvikle disciplin for at arbejde så hårdt som muligt, for kreativitet har brug for disciplin for at blive forstærket.

5. Du skal være glad for det, du får, og utilfreds med det, du gør for at fremme en kreativ tankegang.

6. Du skal arbejde for fornøjelsens skyld og ikke for pengenes skyld.

7. Du skal være ydmyg, respektfuld og taknemmelig.

8. Du skal have din egen stil og ikke kopiere andre kunstnere.

9. Du skal glemme grænserne.

10. Du skal ikke lytte til folk, der vil give dig råd, som de ikke selv følger.

11. Du skal være motiveret i stedet for blot interesseret.

12. Du skal være dig.

Hvad kan du godt lide at lave uden for arbejdet?

Jeg elsker mine tre katte, Spirit, Kyara og Diablo, og jeg elsker at læse og skrive.

Jeg elsker at gå og lytte til musik.

Jeg elsker at have fri og bare se livet passere forbi. For at få et ordentligt svar på dette spørgsmål vil jeg invitere dig til at besøge Lausanne – vi laver nogle sjove ting sammen, og du vil se, hvad jeg elsker at lave, og det liv, jeg bygger for mig selv! Og hvis du inviterer mig til din by, vil jeg også med glæde opleve denne!

En anden aktivitet, jeg elsker, og som indtil videre er min favorit, er at dele med folk og have det sjovt med dem.

Hvad er der sjovt at lave i Lausanne?

Lausanne er en by, hvor du på samme dag kan hænge ud på en terrasse, sejle på en båd på en sø og gå til toppen af en bakke!

Takket være den helt særlige Lausanne Metro kan du gå fra den sydlige til den nordlige del af byen på mindre end tyve minutter. Nogle udsigtspunkter i nord er helt fantastiske!

Tæt på Lausanne kan du besøge en chokoladefabrik, gelatofabrik, museer og et af de mest prestigefyldte universiteter i verden.

Der er også UNESCO-beskyttede druemarker kun tyve minutter øst for Lausanne.

Hvad byder fremtiden på for Giovanni GTA?

Det eneste, jeg ved i mit liv, er, at jeg ikke ved noget. Jeg har alt at opdage. Jeg føler mig fri til at være mig selv, og jeg er sammen med den, jeg elsker.

Jeg har allerede gjort, hvad jeg ville i livet, inden jeg fyldte 30. Min fremtid vil være for andre. Jeg vil gerne give til andre, hvad jeg er i stand til at give dem, som de ikke allerede giver til sig selv.

Jeg vil fortsætte med at prøve at gøre det, jeg allerede gør: dele ubegrænset kærlighed med andre ved at være hensynsfuld og forblive tro mod mig selv.

Vi håber, du har nydt denne dybdegående snak med Giovanni GTA – glem ikke at følge ham på Instagram og Facebook for at se hans arbejde, mens det fortsætter med at udvikle sig!