Stigma-Rotary® blev grundlagt i 2005 af tatovør og pioner inden for roterende maskiner Artemis Rosakis og er en af verdens bedst kendte producenter af tatoveringsmaskiner.

Mens hver maskine er håndsamlet i Europa og godkendt af Artemis personligt, rækker Stigma®-sortimentet langt ud over mærkets karakteristiske roterende tatoveringsmaskiner, og omfatter tillige strømforsyningsenheder, patroner, greb og fodkontakter.

Vi tog en snak med Nora Fangerow, marketingchef for Stigma-Rotary® og Artemis' datter, om, hvordan virksomheden startede, Stigma® -produktsortimentet, og hvad det næste bliver for virksomheden.

Kan du fortælle os historien om starten på Stigma-Rotary®?

Grundlæggerne Artemis Rosakis og Petra Fangerow er begge tatovører med over 25 års erfaring med at drive deres egne tatoveringsstudier. På et tidspunkt i begyndelsen af 2000'erne begyndte Artemis at skille sine tatoveringsmaskiner ad og bygge dem op igen - det var her, hans passion for at udvikle tatoveringsudstyr blev tændt!

Artemis brugte sine mange års erfaring som tatovør, og hans første prototyper var klar i 2003, som han derefter perfektionerede gennem to års test, kamp og læring, før han påbegyndte produktionen.

Stigma-Rotary® blev etableret i 2005, og da det første udvalg af maskiner blev frigivet på markedet, såsom Fly, Hyper og Bizarre, tog det verden med storm. Artemis blev berømt for sin banebrydende nyskabelse af det justerbare give-system, og selve mærket forbløffede tatoveringsbranchen og fascinerede mange kunstnere, der ledte efter en let, ergonomisk og støjsvag tatoveringsmaskine, der kunne gøre deres arbejde lettere.

Hvad er din tilknytning til virksomheden, og hvad laver du der?

Jeg er datter af grundlæggerne, og det er derfor jeg føler, at jeg har været en del af virksomheden, siden jeg var barn. Jeg har oplevet hvert eneste skridt på vejen, beundret mine forældres arbejde og passion i håb om, at jeg en dag kunne gå i deres sko. Min opvækst inden for branchen har givet mig fordelen af en dybere forståelse for håndværket med at tatovere, hvilket har hjulpet mig med at identificere, hvad en tatovør faktisk ønsker og har brug for fra deres tatoveringsudstyr.

I øjeblikket er jeg primært fokuseret på kunderelationer, især marketing og kundeservice, men jeg deltager også med min viden i forbindelse med udviklingsprocesser af tatoveringsudstyr, og hjælper i bund og grund til, hvor der er behov for mig.

Er Artemis stadig involveret i designprocessen?

Naturligvis! Artemis forbliver hovedudvikleren på enhver Stigma®-model, der nogensinde er lavet. Sammen med vores leder for forskning og udvikling, George Klimatsakis, skaber de fremtiden for Stigma-Rotary®. Artemis er også ansvarlig for at have overblik over produktionsprocessen for det udstyr der bliver fremstillet, og er involveret i mange afdelinger på forskellig vis.

Hvordan er det team, du arbejder med?

I modsætning til den populære misforståelse at Stigma® er en stor virksomhed, er og vil virksomheden i sin kerne forblive en familievirksomhed, der prioriterer kunstnerens behov ved at fokusere på fremstilling af kvalitets tatoveringsudstyr. I hver afdeling er der en gruppe af specialister, som hver især tilføjer deres eget unikke input til udvikling, fremstilling og markedsføring af Stigma-Rotary® udstyr.

Hvem er nogle af dine yndlingstatovører?

For en tatoveringsentusiast som mig er det et svært spørgsmål. Jeg beundrer legendariske kunstnere såsom Lyle Tuttle, Guy Aitchison, Horiyoshi III og Don Ed Hardy, der med deres indflydelse har gjort tatovering til det, det er i dag. På den anden side er der de kunstnere, som jeg virkelig værdsætter; nemlig medlemmerne af vores eget ProTeam, som jeg kender og sætter stor pris på, såsom Goran Micic, Ivan Panayotov, Dmitry Naboka og Theo Pedrada.

Hvilken er efter din mening den mest ikoniske Stigma-Rotary® tatoveringsmaskine?

Den mest ikoniske Stigma-Rotary®-maskine, vil jeg sige, er Hyper-serien, som altid var innovative og forud for deres tid, og som også er de mest anerkendte tatoveringsmaskiner fra kunstnere i hele verden. En anden ikonisk tatoveringsmaskine er, efter min mening, den trådløse Force-pen, som markerede begyndelsen på æraen med trådløs tatovering.

Er størrelsen den eneste forskel på Force og Force XL?

Størrelsen og vægten er forskellig. Force har et greb med en diameter på 32,4 mm, mens XL-versionen har sin vægt mere fremadrettet og har et greb på 40 mm.

Hvad er forskellen på Spear 2.0 og Thorn 2.0, og hvordan blev de forbedret i forhold til deres originaler?

Vi har fuldstændig redesignet og opgraderet både Thorn og Spear tatoveringspennen. Begge maskiner har nu en ny 8 Watt motor og justerbar øjeblikkelig slaglængde fra 2,5 mm hele vejen op til 4,5 mm. Den indvendige mekanisme er blevet fuldstændig fornyet, hvilket resulterer i en bedre generel ydeevne samt lavere støj- og vibrationsniveauer.

Ligesom tidligere behøver du ikke noget værktøj eller teknisk ekspertise for at indstille en anden slaglængde. Den kan indstilles til enhver tid, selv under arbejdet, ved at dreje motorhuset. Rotationen stopper helt, når du når hver ende af intervallet (2,5 mm eller 4,5 mm).

Den største forskel mellem Thorn 2.0 og Spear 2.0 er, at Spear også tilbyder justerbar give. Det er også meget nemt at justere ved at dreje den øverste knap med RCA-stikket. Så man kan sige, at den er ligesom "Pro"-modellen, mens Thorn forbliver mere kompakt og brugervenlig med færre justeringer. Begge er forenelige med engangsgrebene til de originale Spear og Thorn modeller, som allerede er tilgængelige.

Hvilke Stigma-Rotary®-maskiner er bedst til henholdsvis shading, lining og pakning?

Tilpasningsevne er det vi er kendt for hos Stigma-Rotary®. Vi stræber efter at skabe værktøjer, der tilpasser sig kunstneren og ikke omvendt. Vi udvikler derfor maskiner, der kan det hele og tilbyder muligheder for alle.

Derfor har både Thorn 2.0 og Spear 2.0 justerbar slaglængde, og Spear 2.0 tilbyder endnu mere med justerbar give. The Force er tilgængelig i tre forskellige versioner for at dække alle aspekter af tatovering, selv PMU.

Vil vi se en 2.0-version af din Stylist-maskine?

Alt jeg kan sige er måske. Lige nu har jeg ikke yderligere oplysninger om Stylist som jeg kan dele med dig.

Er der nogen planer om at fremstille en ny version af Stigma Hyper?

Stigma-Rotary® er kendt for at være innovativ og sætte progressive branchestandarder. Derfor fokuserer vi i øjeblikket på at udvikle nye trådløse produkter og penmaskiner, frem for en ny version af Hyper-maskinen.

Hvilken størrelse og grebstil har du bemærket er mest populær blandt tatoveringskunstnere?

Vi fokuserer altid på at designe ergonomiske greb, der giver ultimativ komfort til kunstneren hele vejen igennem deres lange arbejdsdage. I forhold til tendenserne i de forskellige størrelser og former, har grebstilen på den originale Thorn og Thorn 2.0 en tendens til at være ret populær blandt de kunstnere, der har prøvet vores maskiner.

Hvorfor er det vigtigt at bibeholde dine maskiner som samlet ved håndkraft?

Den menneskelige faktor kan, efter min mening, ikke erstattes. Vi går meget op i vores håndværk og prioriterer kvalitet frem for kvantitet. Der er visse aspekter i samleprocessen for en tatoveringsmaskine som kræver menneskelig intuition. Vores team af eksperter kontrollerer hver eneste del både før og efter fremstillingen. Når en maskine er færdig, skal den stadig gennemgå og bestå en omfattende kvalitetskontrol, før den når frem til kunden.

Foregår din produktion fortsat udelukkende i Tyskland og Schweiz?

Vi har faciliteter i både Tyskland og Grækenland. Alle vores produkter er designet i Tyskland, og råmaterialer og motorer er fremstillet inden for EU og Schweiz.

Har du bemærket, at Power Pack er særligt populær?

The Force og dets trådløse modstykke, Power Pack, er begge populære i tatoveringsverdenen som en af de første trådløse maskiner. Funktioner såsom Digital Give og Boost er stadig unikke den dag i dag.

Hvordan virker Pilot-fodkontakten?

Pilot-fodkontakten er en trådløs fodkontakt designet til at fungere sammen med Force-pennen og andre Stigma-Rotary®-produkter. Den er robust og fremtidssikret og gør, hvad du forventer af enhver fodkontakt: den starter og stopper din maskine ved hjælp af to metoder. Den første hedder Hold, som tillader Force at køre kontinuerligt, så længe du holder kontakten nede, og den anden hedder Toggle, som vil starte eller stoppe maskinen med et enkelt tryk.

Tror du, folk sætter pris på fleksibiliteten ved at have både batteripakker og kabler?

For nogle tatoveringskunstnere er muligheden for at kunne skifte fra et batteri til et kabel og omvendt altafgørende. Andre vil dog ikke rigtig have et kabel længere og foretrækker udelukkende at arbejde med en trådløs maskine.

Har du overvejet at forsøge med patroner i universel stil?

Ved at bruge vores erfaring med Stigma-Rotary®'s avancerede sikkerhedspatroner er vi i øjeblikket i gang med at designe nye patroner, der passer til enhver maskine der er på markedet. Vi vil dele mere spændende information om dette i fremtiden!

Hvad tror du, det næste store hit vil blive i tatoveringsbranchen?

Nogle ting er bedst at holde hemmeligt.

Hvilke tatovører skubber virkelig branchen fremad?

For et par år tilbage skete der et skift i tatoveringsverdenen, som jeg anser for at være et vendepunkt for branchen. Det var, da tatoveringer begyndte at trende, og kunstformen blev mainstream, og endda blev vist på TV med programmer såsom Ink Master. På det tidspunkt vendte folk med en kunstnerisk baggrund, såsom Fine Arts-kandidater, deres interesser og forretning mod tatovering. For mig var det her, tatoveringskunsten udviklede sig kolossalt.

Lige siden da har kunstnere dagligt hævet standarden endnu mere. Så selv hvis jeg nævner en tatoveringskunstner nu, vil en anden kunstner, når interviewet bliver offentliggjort, have bragt det endnu længere frem!

Har du nogle nye produkter, du kan fortælle os om?

På grund af den trådløse revolution fokuserer vi også meget på den software, vi udvikler til at forbedre og udvide vores produktlinje endnu mere. Jeg kan ikke dele noget specifikt endnu, men meget snart vil du være i stand til at opleve den næste generation af Stigma-Rotary® trådløst udstyr på egen hånd.

Hvad bringer fremtiden for Stigma-Rotary®?

Der kommer rigtig meget for at være ærlig. Takket være den kontinuerlige støtte vi har modtaget, er vi i øjeblikket i stand til at udvide og flytte et af vores faciliteter til et større område, hvilket vil give os mulighed for at få et endnu stærkere kerneteam af eksperter, mere produktionsudstyr og arbejdskraft. I fremtiden sigter vi mod at styrke Stigma-Rotary®s tilstedeværelse i branchen markant.

Et stort tak til Nora Fangerow for at fortælle os om hele sortimentet og give os et indblik i tatoveringsroyalty!

Du kan følge Stigma-Rotary® på Instagram og Facebook, eller se deres samling af tatoveringsmaskiner, patroner og greb i Killer Ink online-butikken.